001_citrus_built_court_dusk (1)002 citrus_built_front dusk (3)003 citrus_built_front dusk (2)004 citrus_built_front dusk (1)005 citrus_built_entry (1)006 citrus_built_entry (3)007 citrus_built_entry (4)008 citrus_built_court_day (4)009 citrus_built_court_day (2)010 citrus_built_court_day (1)011 citrus_built_court_dusk (2)012 citrus_built_court_dusk (3)013 citrus_built_court_dusk (7)014 citrus_built_court_dusk (5)020 citrus_built_int_greatroom (14)021 citrus_built_int_greatroom (8)021A citrus_built_int_greatroom (13)022 citrus_built_int_greatroom (10)023 citrus_built_int_greatroom (9)023A citrus_built_int_greatroom (12)024 citrus_built_int_greatroom (11)025 citrus_built_int_greatroom (15)027 citrus_built_int_greatroom028 citrus_built_int_greatroom (16)029 citrus_built_int_greatroom (19)030 citrus_built_int_greatroom (18)031 citrus_built_int_greatroom (17)032 citrus_built_int_greatroom (7)033 citrus_built_int_greatroom (3)034 citrus_built_int_detail (4)035 citrus_built_int_greatroom (4)036 citrus_built_int_greatroom (2)037 citrus_built_int_greatroom (1)038 citrus_built_int_greatroom (5)039 citrus_built_int_greatroom (6)040 citrus_built_int_office041 citrus_built_int_bath (8)042 citrus_built_int_bath (6)043 citrus_built_int_bath (5)044 citrus_built_int_bath (1)044 citrus_built_int_bath (4)045 citrus_built_int_bath (2)050 citrus_built_int_detail (1)051 citrus_built_int_detail (2)052 citrus_built_int_detail (3)059 citrus_built_court_dusk (4)
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

We are proud to announce that 1140 Citrus Avenue Residence is a finalist in the national HGTV Ultimate Outdoor Awards. You can vote for our project every day until April 17th. The project can be found under the category “Waterside Paradise”! VOTE HERE

1140 Citrus Avenue

This 3,600-square foot home is located in the historic Hudson Bayou neighborhood of Sarasota. The residents, who previously lived in a bay view downtown condo, envisioned a warm, modern, and sophisticated home designed around their own private “Selby Gardens.” The home was designed to be respectful of the scale and context of the neighborhood, while simultaneously providing privacy for the residents. 

The 160-foot long home meanders east to west across the length of the large double lot, wrapping around a series of exterior courtyards that provide each room in the home a unique vista of the tropical landscape. An entry courtyard, with a cantilevered ‘modern front porch’ modestly engages the neighborhood and features curved coconut palms, tropical plantings, and a concrete stepping stone path. Visitors enter the home into a gallery space and are greeted with a long view across the pool courtyard. A water wall, painted a vibrant pink, serves as the focal point of the courtyard and provides white noise from busy Bahia Vista.

The light-filled living room features 13-foot ceilings and west-facing clerestory windows to capture views of the sunset sky. Floor-to-ceiling glass faces the pool courtyard, with a backdrop of dense tropical plantings providing privacy.

The kitchen opens upon a deep porch that provides shade from the southern sun. White kitchen cabinets wrap the perimeter of the kitchen, while the large center island is wrapped in rift cut white oak.  A Carrera marble backsplash and back-painted glass upper cabinets provide timeless and elegant accents.

The master suite opens to a private meditation garden and the pool courtyard. The master bathroom shower and tub sit in front of a wall of glass, looking upon the meditation garden, reinforcing the connection between indoor and outdoor spaces. A den is situated to the front of the home and opens to the entry courtyard and front porch, providing an intimate and peaceful space to relax.

A warm palette of natural materials is used both interior and exterior. Natural-finished white oak floors were chosen for their warmth and beauty. Cypress wood detailing and locally-sourced Florida limestone cladding were used on the exterior providing a rich contrast to the smooth white walls of the homes interior.

The home is Gold certified per the National Green Building Standard.