_JO1_8516_BcorrFinal_JO1_8596-corrFinal_JO1_8618-corrFinalRC3C5034RC3C5036RC3C5038RC3C5078RC3C5103RC3C5122RC3C5130RC3C5193RC3C5204RC3C5209RC3C5218
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

54th Street West Renovation

The interior renovation of this two story townhome was designed to reflect the European Owner’s desire for an open and elegant home featuring clean lines and timeless natural materials.

The original home featured a small, dark kitchen, low ceilings, angled walls and dated finishes.  The renovation stripped the home to its studs, and dramatically reconfigured spaces to maximize the connection between rooms, and take advantage of natural light.

The centerpiece of the reconfigured first floor is a new open kitchen featuring a 16’ long island clad in zebrawood.  The appliances, pantry and full height cabinets were relocated to a new 24’ long storage wall that abuts another unit, allowing a connection between the kitchen, living and dining rooms.  A 7’x7’ piece of frosted glass serves as a divider between the kitchen and the entryway to allow natural light to reach the kitchen while maintaining privacy.

The living room is anchored by a new built-in entertainment wall with floating shelves and wall hung cabinets.  Two 10’ high frosted glass pocket doors were installed to provide privacy between the living room and an adjoining children’s study room.The stair between the first and second floors was rebuilt and wrapped in white oak treads and risers and new stainless steel handrails were painstakingly detailed and fabricated.

The original second floor featured an existing bedroom with no exterior windows that did not meet code requirements.  The home was reconfigured to create a new bedroom that utilized an existing window, providing safety and natural daylight for the family’s small children.  New wardrobe units and built in desk were added to children’s bedrooms, the master closet was enlarged, and all three bathrooms in the home were completely reconfigured.

The result is an elegant townhome with European sophistication that is functional, open and luxurious.